GOTOWANIE - WARSZTATY KULINARNE
Profil uczestnika kursu
Kurs Gotowanie - Warsztaty kulinarne, przeznaczony jest w głównej mierze dla osób , które planują rozpoczęcie pracy w małej gastronomii, ale też dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem hobbistycznie. Wiedza, którą uzyskają po zakończonym kursie pozwoli uczestnikowi nawet nie posiadającemu doświadczenia, stać się atrakcyjnym na rynku pracy. Ukończenie proponowanego kursu może stanowić kartę przetargową podczas rekrutacji ale też pozwoli na zdobycie umiejętności przygotowywania atrakcyjnych smakowo i wizualnie potraw.
Indywidualne podejście
Zajęcia realizowane są w małych grupach, co pozwala trenerowi na bezpośredni kontakt z każdym z uczestników. Wszelkie pytania pojawiające się w trakcie kursu rozwiązywane są na bieżąco, tak aby kursanci otrzymali podczas zajęć maksimum informacji, które będą im przydatne w dalszej pracy.
Jakie umiejętności nabędzie uczestnik kursu?
Na kursie Gotowanie - Warsztaty kulinarne, nauczymy uczestnika zasad przygotowywania potraw z najważniejszych grup żywieniowych. Pokażemy jakie są zasady łączenia poszczególnych składników pokarmowych. Osoby biorące udział w kursie zapoznają się też z zasadami prowadzenia małej gastronomi oraz firmy cateringowej.
Forma kursu
Kurs realizowany jest głównie w formie praktycznej z elementami wiedzy teoretycznej z zakresu BHP oraz zasad analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCAP). Szkolenie realizowane jest pod okiem szefów kuchni – praktyków z wieloletnim doświadczeniem. Każdemu uczestnikowi zapewniamy materiały (surowce), pozwalające na realizację kursu i przygotowanie zaplanowanych dań.
Certyfikat
Po ukończeniu szkolenia wystawiamy zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Certyfikat ukończenia szkolenia.
Program kursu:
- Dobra Praktyka Higieniczna i Produkcyjna
- Obsługa maszyn i urządzeń
- Sporządzanie potraw z warzyw
- Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
- Sporządzanie zup
- Sporządzanie potraw mącznych
- Ciasta ziemniaczane
- Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii
- Potrawy z drobiu
- Potrawy z ryb
- Catering