KURS DIETETYKI i ODCHUDZANIA Stopień 1
Profil uczestnika kursu
Kurs „Dietetyka i Odchudzanie” jest przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie. Jest on skierowany dla osób, które nie posiadają wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie, absolwentów z uczelni medycznych, które chcą pogłębić swoją wiedzę o żywieniu człowieka, a także profilaktyce chorób dietozależnych lub żywieniowcom którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje w tym zakresie.
Program realizowany podczas kursu
Podczas
realizowanego programu, uczestnik kursu nabywa wiedzę z zakresu
żywienia człowieka, anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego, poznaje
różne rodzaje diet, uczy się ustalania jadłospisu dla pacjenta
indywidualnego, przeprowadzania wywiadów żywieniowych oraz zdrowotnych
ze względu na różne parametry (również chorobowe), niefarmakologiczne
metody leczenia różnych schorzeń, dietoterapię oraz dietoprofilkatykę
chorób cywilizacyjnych XXI wieku. To zaledwie część programu, który
podczas stopnia I oraz II jest realizowany.
Oprócz wiedzy teoretycznej, jest możliwość realizacji ćwiczeń praktycznych takich jak :
Badanie BIA (Analiza Składu Ciała) urządzeniem TANITA w porozumieniu z profesjonalnym gabinetem dietetycznym
nauka przeprowadzania badania oraz omawianie wyników
zakupy z dietetykiem, nauka czytania etykiet
Forma kursu
Kurs Dietetyki i Żywienia Człowieka ma charakter całkowicie indywidualny. Małe grupy warsztatowe (6-12 osób) pozwalają na aktywną współpracę z wykładowcą. Absolwent kursu, może podjąć pracę w charakterze żywieniowca w zakładach żywienia zbiorowego, w zakładach gastronomicznych, w firmach cateringowych.
Certyfikat
Kurs kończy się egzaminem z każdej części kursu. Po pozytywnych zdaniu obu części słuchacz otrzymuje certyfikat ukończenia kursu oraz zaświadczenia na druku Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Kurs Dietetyka i Żywienie Człowieka jest podzielony na dwa stopnie. Cena kursu indywidualnego jest kalkulowana poza standardowymi cenami kursów dostępnymi na stronie internetowej.
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ I
Program kursu
- Wiadomości wstępne
- Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
- Dieta jako element profilaktyki zdrowia
- Tabele wartości odżywczych
- Anatomia, fizjologia układu pokarmowego
- działanie układu pokarmowego
- fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
- hormony jelitowe
- Wprowadzenie do dietetyki
- schemat postępowania dietetycznego
- zasady układania i ustalania jadłospisów
- Normy Żywienia
- Ogólna charakterystyka diet
- diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
- Bilans wodno-elektrolitowy
- ogólna charakterystyka
- zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
- Suplementacja
- wskazania do stosowania suplementów
- podział suplementów
- Żywność zmodyfikowana genetycznie
- charakterystyka, przykłady żywności
- Zasady układania jadłospisów w praktyce
- ćwiczenia
- Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
- charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy, metoda punktowa, BMI,
- rodzaje pomiarów antropometrycznych
- niedożywienie, czynniki ryzyka
- Podsumowanie zajęcia praktyczne
- ocena stanu odżywienia
- różne diety
- forma układania jadłospisów
- prowadzenie konsultacji dietetycznej
- zalecenia dla pacjenta