Zapisy Online!
Nasza oferta
Video // nasz kanał na YOUTUBE
Dietetyka

Zajęcia realizowane są 1 rok, 2 semestry.

Dietetyk jest specjalistą do spraw żywienia, zarówno w przypadku żywienia jednostkowego jak również zbiorowego. W swojej pracy zajmuje się on badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych, bada również proces przygotowywania potraw m. in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w trakcie przetwarzania. Posiada także wiedzę o reakcjach organizmu na przyjmowane pokarmy. 

Dietetyk ocenia wpływ konkretnych produktów spożywczych na ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia, zajmuje się doborem odpowiednich składników tworzących specjalne diety. W zależności od potrzeb opracowuje prawidłowy jadłospis dla osób operowanych, chorych lub osłabionych przebytymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nowotwór, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie. Do niego należy zaplanowanie i nadzór nad stosowaniem diety, koordynacja programu żywieniowego oraz wykrywanie, leczenie i zapobieganie niedożywieniu. 
Dietetyk odpowiada za prawidłowe żywienie osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcący poprawić jakość swojego życia i zdrowia. 
Również do dietetyka należy propagowanie wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu. 

Po ukończeniu kierunku Słuchacz może podjąć zatrudnienie w: prywatnych gabinetach dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, przychodnie, sanatoria), zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych.

Dietetyk jest doskonałą opcją dla naszych absolwentów kierunku specjalista do spraw dietetyki.

Forma: zaoczna - zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie.


 

SPECJALNOŚĆ

 

DIETETYKA

 

322001

 

SPECIALITY

 

DIETICIANS AND NUTRITIONIST

 

2265

 



SZKOLNY PLAN NAUCZANIA

 L.p.

Obowiązkowe zajęcia edukacyjne

Semestr I

Semestr II

Razem

1

Anatomia i fizjologia człowieka

20

 

20

2

Podstawy Biochemii

20

 

20

3

Mikrobiologia żywności

20

 

20

4

Żywienie kliniczne

 

20

20

5

Zasady zywienia człowieka 

50

 

50

6

Dietetyka pediatryczna

20

 

20

7

Dietetyka w stanach chorobowych


20

20

8

Żywienie i suplementacja sportowców

 

20

20

9

Analiza i ocena jakości żywności 

 

20

20

10

Zdrowa żywność

 

20

20

11

Organizacja usług w zakresie dietetyki 

 

20

20

12

Jadłospis róznych odbiorców

 

17

17

13

TAngielski w ochronie zdrowia i dietetyki 


 20

20

14


 



Razem

130

157

287






 
na górę
Newsletter //bądź na bieżąco

© 2014 NOVA.PL Wszystkie prawa zastrzeżone.

Niniejsza strona nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego. NOVA CE Sp. z o.o. zastrzega sobie możliwość zmian bez podawania przyczyn. Oferta różni się w zależności od miasta. NOVA Centrum Edukacyjne Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (00-023) przy ul. Widok 8, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem 0000467126, o kapitale zakładowym w wysokości 5.000 PLN, NIP 5252558974, REGON 146748188