Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Kwalifikacja:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Czas trwania: 2 lata (4 semestry),
Tryb kształcenia: zaoczny


Warunki rekrutacji:
Naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego (luty). Nabór prowadzimy przez cały rok! W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły. O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół NOVA Centrum Edukacyjne, przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony
na stronie. Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Szkoła posiada uprawnienia szkoły publicznej, realizujemy podstawy programowe MEN.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.

Potrzebne dokumenty:

  • Oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
  • 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
  • Zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
  • Podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
  • Dowód osobisty do wglądu.

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, organizuje usługi gastronomiczne, zarządza lokalami gastronomicznymi, obsługuje klientów i nadzoruje prace zespołu.

Praca: Po ukończeniu możesz pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym/ organizacji prowadzącym usługi gastronomiczne bez względu na formę prawną czy własnościową. Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą

Po uzyskaniu kwalifikacji T.6. można uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.