Technik turystyki na obszarach wiejskich z hotelarstwem
Uzyskany tytuł zawodowy: Technik turystyki wiejskiej z hotelarstwem i pilotażem wycieczek
Symbol cyfrowy zawodu: 515203
Zajęcia realizowane są 2 lata, 4 semestry
Na kierunku Technik turystyki wiejskiej Słuchacze zostaną przygotowani do prowadzenia działalności turystycznej na wsi. Słuchacze nabędą umiejętności
niezbędnych do sporządzenia dokumentacji związanej z
działalnością turystyczną oraz zdobędzie podstawową wiedzę z
zakresu ekonomii i marketingu.
Zajęcia realizowane są w trzech trybach kształcenia:
System dzienny: zajęcia realizowane są w dni powszednie, rozpoczynają się w godzinach rannych a kończą w godzinach popołudniowych.
System zaoczny: zajęcia realizowane są w soboty i niedziele co dwa tygodnie. Tryb dostosowany dla osób pracujących.
System wieczorowy: zajęcia realizowane są w dni powszednie, rozpoczynają się w godzinach popołudniowych a kończą w godzinach wieczorowych.
Absolwent po ukończeniu kierunku nabędzie umiejętności w zakresie:
- organizowania i prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich,
- planowania, organizowania i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym,
- planowania i organizowania działalności agroturystycznej,
- obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.
Po ukończeniu kierunku Słuchacz może podjąć pracę w:
- domach wczasowych,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- gospodarstwach agroturystycznych,
- pensjonatach
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług agroturystycznych.
SZKOLNY PLAN NAUCZANIA |
||||||
Zawód: technik turystyki wiejskiej 515203 z hotelarstwem |
||||||
Cykl kształcenia: 4 semestry (2 lata) |
||||||
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: |
||||||
TG.08. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich |
||||||
TG.09. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego |
||||||
L.p. |
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne |
Semestr |
Razem |
|||
I |
II |
III |
IV |
|||
Zajęcia w kształceniu ogólnym |
||||||
1 |
Podstawy przedsiębiorczości |
10 |
10 |
|
|
20 |
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym |
||||||
2 |
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
|
|
|
20 |
3 |
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej |
20 |
|
|
|
20 |
4 |
Komunikacja personalna i społeczna |
15 |
|
|
|
15 |
5 |
Język angielski zawodowy |
20 |
30 |
|
|
50 |
6 |
Geografia turystyczna |
35 |
10 |
|
|
45 |
7 |
Usługi żywieniowe, noclegowe i dodatkowe w gospodarstwie agroturystycznym |
|
|
|
25 |
25 |
8 |
Podstawy produkcji rolniczej |
|
25 |
20 |
10 |
55 |
9 |
Mechanizacja rolnictwa |
|
|
|
20 |
20 |
10 |
Organizacja pracy w hotelarstwie |
|
20 |
20 |
|
40 |
11 |
Ekonomika i organizacja agroturystyki |
20 |
30 |
|
|
50 |
Ogólna liczba godzin |
130 |
115 |
40 |
55 |
340 |
|
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym |
||||||
12 |
Działalność turystyczna na obszarach wiejskich |
35 |
30 |
35 |
|
100 |
13 |
Rachunkowość w agroturystyce |
|
|
40 |
|
40 |
14 |
Produkcja rolnicza |
|
|
20 |
60 |
80 |
15 |
Obsługa turystów, klientów biznesowych i prywatnych |
|
20 |
40 |
|
60 |
16 |
Działalność agroturystyczna |
|
|
|
60 |
60 |
Ogólna liczba godzin |
35 |
50 |
135 |
120 |
340 |
|
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych |
175 |
175 |
175 |
175 |
700 |
|
Praktyka zawodowa |
|
|
|
320 |
320 |
|
Egzamin potwierdzający kwalifikację TG.08. odbywać się będzie pod koniec III semestru |
||||||
Egzamin potwierdzający kwalifikację TG.09. odbywać się będzie pod koniec IV semestru |
Warunki rekrutacji:
·
· świadectwo ukończenia szkoły średniej, (oryginał, odpis, duplikat lub kopia poświadczona przez notariusza),