Dietetyk
Zajęcia realizowane są 1 rok, 2 semestry.
Dietetyk jest specjalistą do spraw żywienia, zarówno w przypadku żywienia jednostkowego jak również
zbiorowego. W swojej pracy zajmuje się on badaniem produktów żywnościowych,
oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych, bada również proces
przygotowywania potraw m. in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w
trakcie przetwarzania. Posiada także wiedzę o reakcjach organizmu na
przyjmowane pokarmy.
Dietetyk ocenia wpływ konkretnych
produktów spożywczych na
ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia, zajmuje się
doborem odpowiednich składników tworzących specjalne diety. W zależności od
potrzeb opracowuje prawidłowy jadłospis dla osób operowanych, chorych lub osłabionych
przebytymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nowotwór, choroby przewodu
pokarmowego, nadciśnienie. Do niego należy zaplanowanie i nadzór nad
stosowaniem diety, koordynacja programu żywieniowego oraz wykrywanie, leczenie
i zapobieganie niedożywieniu.
Dietetyk odpowiada za prawidłowe
żywienie osób cierpiących
na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcący poprawić
jakość swojego życia i zdrowia.
Również do dietetyka należy propagowanie wśród
społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Po
ukończeniu kierunku Słuchacz może podjąć zatrudnienie w: prywatnych gabinetach
dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych
zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, przychodnie, sanatoria), zakładach
przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych.
Dietetyk jest doskonałą opcją dla naszych absolwentów kierunku specjalista do spraw dietetyki.
Forma: zaoczna - zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie.NOVA POLICEALNA SZKOŁA PROMOCJI KADR
SPECJALNOŚĆ |
DIETETYK |
322001 |
SPECIALITY |
DIETICIANS AND NUTRITIONIST |
2265 |
|
SZKOLNY PLAN NAUCZANIA
L.p.
|
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne |
Semestr I |
Semestr II |
Razem |
1 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa |
15 |
|
15 |
2 |
Bromatologia |
15 |
|
15 |
3 |
Kliniczny zarys chorób |
15 |
|
15 |
4 |
Żywienie kliniczne |
|
20 |
20 |
5 |
Żywienie człowieka zdrowego |
30 |
|
30 |
6 |
Technologia żywności i towaroznawstwo |
30 |
|
30 |
7 |
Statystyka medyczna |
15 |
|
15 |
8 |
Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia |
|
20 |
20 |
9 |
Podstawy genetyki i nutrigenomiki |
|
15 |
15 |
10 |
Edukacja żywieniowa |
|
15 |
20 |
11 |
Żywienie w sporcie |
|
20 |
20 |
12 |
Agroturystyka i edukacja ekologiczna w dietetyce |
|
15 |
15 |
13 |
Toksykologia i bezpieczeństwo żywności |
20 |
|
20 |
14 |
Usługi dietetyczne |
|
45 |
45 |
Razem |
130 |
150 |
280 |