Dietetyka
Zajęcia realizowane są 1 rok, 2 semestry.
Dietetyk jest specjalistą do spraw żywienia, zarówno w przypadku żywienia jednostkowego jak również zbiorowego. W swojej pracy zajmuje się on badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych, bada również proces przygotowywania potraw m. in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w trakcie przetwarzania. Posiada także wiedzę o reakcjach organizmu na przyjmowane pokarmy.
Dietetyk ocenia wpływ konkretnych produktów spożywczych na ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia, zajmuje się doborem odpowiednich składników tworzących specjalne diety. W zależności od potrzeb opracowuje prawidłowy jadłospis dla osób operowanych, chorych lub osłabionych przebytymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nowotwór, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie. Do niego należy zaplanowanie i nadzór nad stosowaniem diety, koordynacja programu żywieniowego oraz wykrywanie, leczenie i zapobieganie niedożywieniu.
Dietetyk odpowiada za prawidłowe żywienie osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcący poprawić jakość swojego życia i zdrowia.
Również do dietetyka należy propagowanie wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Po ukończeniu kierunku Słuchacz może podjąć zatrudnienie w: prywatnych gabinetach dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, przychodnie, sanatoria), zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych.
Dietetyk jest doskonałą opcją dla naszych absolwentów kierunku specjalista do spraw dietetyki.
Forma: zaoczna - zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie.
SPECJALNOŚĆ |
DIETETYKA |
322001 |
SPECIALITY |
DIETICIANS AND NUTRITIONIST |
2265 |
|
SZKOLNY PLAN NAUCZANIA
L.p. | Obowiązkowe zajęcia edukacyjne | Semestr I | Semestr II | Razem |
1 | Anatomia i fizjologia człowieka | 20 |
| 20 |
2 | Podstawy Biochemii | 20 |
| 20 |
3 | Mikrobiologia żywności | 20 |
| 20 |
4 | Żywienie kliniczne |
| 20 | 20 |
5 | Zasady zywienia człowieka | 50 |
| 50 |
6 | Dietetyka pediatryczna | 20 |
| 20 |
7 | Dietetyka w stanach chorobowych | 20 | 20 | |
8 | Żywienie i suplementacja sportowców |
| 20 | 20 |
9 | Analiza i ocena jakości żywności |
| 20 | 20 |
10 | Zdrowa żywność |
| 20 | 20 |
11 | Organizacja usług w zakresie dietetyki |
| 20 | 20 |
12 | Jadłospis róznych odbiorców |
| 17 | 17 |
13 | TAngielski w ochronie zdrowia i dietetyki | 20 | 20 | |
14 |
| |||
Razem | 130 | 157 | 287 |