INTENSYWNY KURS DIETETYKI i ODCHUDZANIA Nowość !
Profil uczestnika kursu
Kurs „Dietetyka i Odchudzanie” jest przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie. Jest on skierowany dla osób, które nie posiadają wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie, absolwentów z uczelni medycznych, które chcą pogłębić swoją wiedzę o żywieniu człowieka, a także profilaktyce chorób dietozależnych lub żywieniowcom którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje w tym zakresie.
Program realizowany podczas kursu
Podczas realizowanego programu, uczestnik kursu nabywa wiedzę z zakresu żywienia człowieka, anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego, poznaje różne rodzaje diet, uczy się ustalania jadłospisu dla pacjenta indywidualnego, przeprowadzania wywiadów żywieniowych oraz zdrowotnych ze względu na różne parametry (również chorobowe), niefarmakologiczne metody leczenia różnych schorzeń, dietoterapię oraz dietoprofilkatykę chorób cywilizacyjnych XXI wieku. To zaledwie część programu, który podczas stopnia I oraz II jest realizowany. Oprócz wiedzy teoretycznej, jest możliwość realizacji ćwiczeń praktycznych takich jak : Badanie BIA (Analiza Składu Ciała) urządzeniem TANITA w porozumieniu z profesjonalnym gabinetem dietetycznym, nauka przeprowadzania badania oraz omawianie wyników, zakupy z dietetykiem, nauka czytania etykiet.
Forma kursu
Kurs Dietetyki i Żywienia Człowieka ma charakter całkowicie indywidualny. Małe grupy warsztatowe (6-12 osób) pozwalają na aktywną współpracę z wykładowcą. Absolwent kursu, może podjąć pracę w charakterze żywieniowca w zakładach żywienia zbiorowego, w zakładach gastronomicznych, w firmach cateringowych.
Kurs realizowany jest w dwu-stopniowym trybie oraz w jednolitym.
Certyfikat
Kurs kończy się egzaminem z każdej części kursu. Po pozytywnych zdaniu obu części słuchacz otrzymuje certyfikat ukończenia kursu oraz zaświadczenia na druku Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Kurs Dietetyka i Żywienie Człowieka jest podzielony na dwa stopnie. Cena kursu indywidualnego jest kalkulowana poza standardowymi cenami kursów dostępnymi na stronie internetowej.
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ I
Program kursu
- Wiadomości wstępne
- Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
- Dieta jako element profilaktyki zdrowia
- Tabele wartości odżywczych
- Anatomia, fizjologia układu pokarmowego
- działanie układu pokarmowego
- fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
- hormony jelitowe
- Wprowadzenie do dietetyki
- schemat postępowania dietetycznego
- zasady układania i ustalania jadłospisów
- Normy Żywienia
- Ogólna charakterystyka diet
- diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
- Bilans wodno-elektrolitowy
- ogólna charakterystyka
- zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
- Suplementacja
- wskazania do stosowania suplementów
- podział suplementów
- Żywność zmodyfikowana genetycznie
- charakterystyka, przykłady żywności
- Zasady układania jadłospisów w praktyce
- ćwiczenia
- Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
- charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy, metoda punktowa, BMI,
- rodzaje pomiarów antropometrycznych
- niedożywienie, czynniki ryzyka
- Podsumowanie zajęcia praktyczne
- ocena stanu odżywienia
- różne diety
- forma układania jadłospisów
- prowadzenie konsultacji dietetycznej
- zalecenia dla pacjenta
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ 1 i 2 - TRYB JEDNOLITY
Program kursu:
- Wiadomości wstępne
- Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
- Dieta jako element profilaktyki zdrowia
- Tabele wartości odżywczych
- Anatomia, fizjologia układu pokarmowego
- działanie układu pokarmowego
- fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
- hormony jelitowe
- Wprowadzenie do dietetyki
- schemat postępowania dietetycznego
- zasady układania i ustalania jadłospisów
- normy Żywienia
- Ogólna charakterystyka diet
- diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
- Bilans wodno-elektrolitowy
- zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
- Suplementacja
- wskazania do stosowania suplementów
- podział suplementów
- Żywność zmodyfikowana genetycznie
- charakterystyka, przykłady żywności
- Zasady układania jadłospisów w praktyce
- ćwiczenia
- Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
- charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy, metoda punktowa, BMI,
- rodzaje pomiarów antropometrycznych
- niedożywienie, czynniki ryzyka
- Podsumowanie zajęcia praktyczne
- różne diety
- forma układania jadłospisów
- prowadzenie konsultacji dietetycznej
- zalecenia dla pacjenta
- Żywienie w sporcie
- charakterystyka żywienia sportowców
- charakterystyka budowy tkanki mięśniowej
- charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej
- Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym
- charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci
- metody oceny
- praktyka na siatkach centylowych
- Żywienie kobiet w ciąży
- znaczenie żywienia kobiet w ciąży
- metoda oceny
- najważniejsze elementy prawidłowego żywienia
- Dieta śródziemnomorska
- układania jadłospisu w oparciu o zalecenia diety
- Dieta w schorzeniu miażdżycy
- charakterystyka choroby
- zasady żywienia przy schorzeniu
- Dietoterapia cukrzycy
- charakterystyka cukrzycy
- różnice w leczeniu
- Indeks glikemiczny
- Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne
- charakterystyka sodu w żywności oraz choroby
- zasady żywienia przy schorzeniu
- Dietoterapia osteoporozy
- ważne składniki mineralne, Ca, K, P, ich charakterystyka
- podział osteoporozy
- metody leczenia